Uprawa pieczarek w domu


Uprawa pieczarek w domu
Uprawa pieczarek w domu to doskonały sposób na samodzielne pozyskanie tych pysznych grzybów. Dzięki uprawie pieczarek w domu mamy je zawsze pod ręką i możemy być pewni że grzyby zostały wyhodowane bez sztucznych dodatków i chemii. Dziś uprawa pieczarek w domu stała się dziecinnie prosta dzięki gotowym zestawom do uprawy pieczarki. Poznaj zasady uprawy pieczarek w domu i zobacz jakie to łatwe!

Dlaczego warto uprawiać pieczarki w domu?

Gdy za oknem chłody i okres wegetacji roślin mamy za sobą, wielu ogrodników amatorów może zastanawiać się – czym się zająć, gdy ukochany ogród zasypia zimowym snem? Jeżeli chcemy spróbować czegoś nowego, a jednocześnie bardzo łatwego, z niemal 100% gwarancją powodzenia uprawy, warto zainteresować się amatorską uprawą pieczarki. Uprawa pieczarek w domu może być prowadzona przez cały rok, również zimą, o ile dysponujemy pomieszczeniem, w którym temperatura waha się w przedziale od 12 do 20°C. Dostępność światła nie ma tu znaczenia, dlatego uprawę możemy prowadzić po prostu w piwnicy, na strychu lub w garażu.
pieczarki-2mushrooms
uprawa pieczarek w domu
Pieczarki posiadają przyjemny, łagodny smak i są jednymi z niewielu grzybów, które można spożywać nawet na surowo. Do tego z łatwością możemy je uprawiać w domu przez cały rok!
Przez internet można zamówić gotowy zestaw, zawierający wszystko, co potrzebne do samodzielnej uprawy pieczarek.
Uprawa pieczarek w domu
W zestawach możemy zamówić dwie najsmaczniejsze odmiany pieczarki – białą oraz brunatną.
Zakup gotową paczkę z substratem np w wirtualnym sklepie ogrodniczym
Po otrzymaniu paczki odwijamy folię i przysypujemy podłoże cienką warstwą gleby (również dostarczonej w komplecie).
Następnie uprawę podlewamy i ustawiamy w pomieszczeniu o temp. 12 do 20°C.
Po niecałym miesiącu możemy przeprowadzić pierwszy zbiór. Smacznego!
Plony z takiej uprawy na pewno się nie zmarnują, gdyż pieczarki są grzybami najpowszechniej wykorzystywanymi w kuchni. Posiadają przyjemny, łagodny smak i są jednymi z niewielu grzybów, które można spożywać nawet na surowo. Dlatego dodaje się je nie tylko do zup i sosów, gdzie są poddawane gotowaniu lub duszeniu, ale także na świeżo do sałatek i kanapek. Możliwość samodzielnej uprawy pieczarek w domu zainteresuje też na pewno osoby, które unikają kupowania w sklepach pieczarek pochodzących z produkcji przemysłowej, w obawie, iż takie grzyby rosły „na chemii”. Jeżeli sami wyhodujemy pieczarki, będziemy mieli pewność, że nie rosły na sztucznych nawozach i nie zawierają środków konserwujących, zabezpieczających przed psuciem podczas transportu i magazynowania.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s